duminică, 8 noiembrie 2009

Exercitii de expunere







6 comentarii:

  1. Ultima fotografie este interesanta pentru ca tifonul are aproape aceeasi culoare cu puloverul si arata bine. La primul portret cred ca mergea o alta incadrare, poate pe portrait sau in cazul de fata spatiul liber sa fie in dreapta subiectului.

    RăspundețiȘtergere
  2. Prima mi se pare cam subexupsa. Iar la ultimele doua, negru pe negru si alb pe alb, mi se pare ca negrul nu prea e negru si albul nu prea e alb. Sunt mai mult nuante de gri. In situatii speciale de genul acesta, aparatul va incerca sa redea albul/negrul ca un gri 18%. De aceea trebuie sa compensam expunerea in cazuri din acestea, pentru a obtine alb, respectiv negru.

    RăspundețiȘtergere
  3. este foarte important ca in ultimele doua imagini ai reusit sa redai detaliile din zonele albe si cele negre, ti-ai facut bine exercitiile, cu un rezultat corect
    la prima fotografie, cea cu bunicuta, nu sunt de acord cu incadrarea, este prea mare luftul din stanga, fiecare cm2 dintr-o fotografie trebuie sa transmita ceva, zidul acela nu imi transmite absolut nimic

    RăspundețiȘtergere
  4. Multumesc frumos pentru comentarii. Intr-adevar este mult gri si in expunera pe alb si in cea pe negru, dar nu stiu cum sa il scot fiindca altfel, compensat cu 1/3 de diafragma ori supaexpuneam fotografia pe alb, ori scoteam prea mult negru fara detalii la expunerea pe negru. Si asa la negru a trebuit sa folosesc focalizarea manuala fiinca pe autofocus nu vroia de nici un fel. Despre portret, cred ca am eu un fix cu aceasta incadrare. Mi se pare mie foarte chic sa las un spatiu nefolosit langa portret, dar dupa cum vad ca nu va place, va trebui sa mai folosesc si incadrarea normala de tip portret.

    RăspundețiȘtergere
  5. Stilul asta de incadrare nu numai ca e chic (nu eram la curent cu aspectul asta :) dar este si o regula de baza de compozitie iar fotografia ta (aproape ca*) o respecta. E vorba de regula treimilor (http://ro.wikipedia.org/wiki/Regula_treimilor).
    La prima vedere si eu am simtit ca ar fi mers mai bine incadrata pe "portrait" (ca sa nu mai fie umarul taiat) insa daca ma gandesc mai bine cred ca ar face fotografia sa fie destul de banala.

    O alta problemuta cu fotografia in cauza ar fi asta: http://en.wikipedia.org/wiki/Headroom_%28photographic_framing%29

    Per total insa mie imi place fotografia si iti propun si un alt exercitiu: obiectele din cadrul 2 si 3 intr-o singura imagine :)

    *) Ca sa respecte mai bine regula treimilor ar trebui sa tai putin de sus lucru care ar cam compromite fotografia - sau poti incerca sa tai si de jos.

    RăspundețiȘtergere
  6. Multumesc frumos pentru link, Daniel. Acum am o opinie informata. Voi fi in stare sa spun de ce imi place sa incadrez portretele asa si nu altfel.

    RăspundețiȘtergere